Novosti...
  • fotografija1
  • fotografija2

 U povodu obilježavanja 70. obljetnice savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca 5. prosinca 1943. g., Župa Sv. Jurja mučenika - Kaštel Sućurac, Grad Kaštela, Društvo Bijaći i Muzej Grada Kaštela organiziraju niz događanja.

U utorak, 3. prosinca, s početkom u 19 sati u kino dvorani "Sv. Juraj" u Kaštel Sućurcu održat će se Znanstveni skup "70. obljetnica savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca". Predavači su: prof. dr. sc. Branimir Lukšić, doc. dr. sc. Katja Marasović, Ivanka Kamenjarin, viša kustosica i dr. sc. Tihomir Rajčić.

Neposredno nakon svršetka znanstvenog skupa, istoga dana, 3. prosinca, s početkom u 20.30 sati, u Muzeju Grada Kaštela, u Podvorju, u Nadbiskupskoj palači, na adresi Gospojska štrada 1, bit će upriličeno otvaranje izložbe fotografije "Savezničko bombardiranje Kaštel Sućurca 5. prosinca 1943."

U srijedu, 4. prosinca, s početkom u 18 sati, u Župnoj crkvi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu održat će se Spomen večer i predstavljanje monodrame "Sućuraška Golgota".

U četvrtak, 5. prosinca, na sam dan 70. obljetnice savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca, s početkom u 17 sati, u Župnoj crkvi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu bit će slavljena Sveta Misa zadušnica, koju će predvoditi mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. Nakon pobožnosti u župnoj crkvi, vjernici će, kao i svake godine, u procesiji s upaljenim svijećama krenuti do zvonika stare župne crkve, gdje će moliti odrješenje.

Dodatak:
U anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca, 5. prosinca 1943., u 15.05 poslijepodne, poginulo je 97 mještana, od kojih njih 65 u crkvi za vrijeme misnoga slavlja, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem.

Kaštel Sućurac je u to vrijeme bio mjesto s oko 2200 stanovnika, a osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera B 25 potpuno je razoreno i 38 kuća, dok ih je 50-ak oštećeno. Župna crkva je u naletu bombardera direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, mnogi nevini Sućurani su nastradali, a brojne obitelji su ostale bez svojih najmilijih.

Kao svjedok tragičnog događaja, čitav je ostao jedino zvonik, na kojemu se danas nalazi spomen ploča na kojoj se nalaze imena svih poginulih.