Novosti...

Nepoznata slika Ilica Ljube Babića u Kaštelima


U Kaštelima je ''pronađena'' slika ulje na platnu većih dimenzija nepoznata porijekla, vremena nastanka i autora djela. Slika je uokvirena u jednostavni pozlaćeni ukrasni okvir. Ima signaturu Lj. B. 924. u donjem desnom kutu. Povijesnom, ikonografskom i stilskom analizom utvrđeno je da je slika izvorno djelo Ljube Babića (*Jastrebarsko, 1890. – † Zagreb, 1974.) istaknutog predstavnika hrvatske moderne prve polovice 20. stoljeća. Utvrđeno je također da je slika s motivom Ilice glavne zagrebačke ulice, nastala sredinom 1924. godine. Ulica je inače čest Babićev motiv, a neke s tim motivom spadaju u hrvatska antologijska djela. Usporedbom s njegovom slikom sličnog motiva, Ilica 1928. izvršena je atribucija i datacija. Zbog nepostojanja naziva na slici, pismene, a ni usmene predaje, a prema naslikanom motivu i godini nastanka djela, pregledan je onodobni tisak, dokumenti i katalozi te je neosporno utvrđeno da je slika imala naziv Ilica. Djelo je prvi put predstavljeno javnosti u Galićevom salonu na 8. izložbi Grupe nezavisnih 1924. godine u Splitu kada je i kupljeno od Zadružnog Saveza. Od tada se nalazila u Splitu, a potom je u Kaštelima. Uspoređujući danas poznati i sačuvani opus slikarskih djela Ljube Babića slika ulja na platnu Ilica je po dimenzijama jedno od najvećih (180 x 150,5 cm), a po kvaliteti jedno od uspjelijih njegovih djela. Nastalo je u vrijeme kada Babić djeluje s istomišljenicima u okviru Grupe nezavisnih umjetnika (1921.–1927.) koji su pokušali individualnim izrazima doprinijeti stvaranju nacionalnog likovnog izraza. Retrospektivne izložbe, katalozi i literatura iznijele su u javnost do sada sva poznata Babićeva slikarska djela. Ovo njegovo djelo, u Kaštelima, je do danas bilo zagubljeno i nepoznato javnosti. Atribucija i valorizacija slike autoru kao i njena datacija značajne su za kulturološku sliku Kaštela i Hrvatske kao i za sam Babićev slikarski opus.
Nepoznata slika Ilica, Ljube Babića biti će uskoro izložena u Muzeju grada Kaštela u sklopu 20. muzejske edukativne akcije i nagradne igre Održivost koju organizira Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva za 2015. godinu. Kroz pedagošku akciju kaštelanskog  projekta pod nazivom Život umjetnine, zainteresirani će moći saznati mnogo o ovoj umjetnini, njenom životu kao i njenom stvaratelju –umjetniku Ljubi Babiću, velikanu hrvatske moderne. Projektom Život umjetnine,MGK-a želi aktivno sudjelovati u očuvanju baštine i formiranju kulturnog identiteta zajednice u kojoj djeluje.

 

Ljubo Babić, Ilica, ulje na platnu, 1924.

 

Ljubo Babić, Autoportret, ulje na drvu, 1919.

 

Ljubo Babić, Ilica 1928., akvarelirani crtež, 1928.

 

Zagreb, Ilica, 2014.

Stručni rad Nepoznata slika Ljube Babića u Kaštelima autora višeg muzejskog pedagoga Maria Klaića, prof. objavljen u znanstvenom časopisu PERISTIL br. 57 za 2014. godinu uskoro će te moći preuzeti ovdje.