Novosti...

U četvrtak, 6. lipnja u 20.00 sati otvara se izložba grafika Maje Zemunik, Mjesto / Place u kaštelu Vitturi, u Muzeju grada Kaštela. 


Maja Zemunik, Mjesto / Place - izložba grafika


...."Posljednjih nekoliko godina Maja Zemunik bavi se u svojoj grafičkoj produkciji prirodnim krajolikom, kako sama kazuje: cjelovitim prizorima, njegovim isječcima ili pojedinačnim gradbenim elementima koje komponira i varira. Njezine grafike s motivima krajolika obraćaju se onom općem: suštinskom, elementarnom i postojanom; izvanjskome, ali i čovjekovu nutarnjem svijetu.  Zanimaju je filozofski i psihološki aspekti doživljaja realnog prirodnog prostora, njegove percepcije i emocionalnog doživljaja. Većina likovnih predložaka za grafike nastali su pomoću računalnih programa, manipuliranjem najčešće vlastitih fotografija, kolažiranjem i spajanjem isječaka prirode u relativno logičnu vizualnu cjelinu. Njezin cilj, kako ističe, nije bio generirati savršen vizualni prikaz nepostojećeg krajolika, nego namjernim ostavljanjem tragova vizualne manipulacije, propitati postojanost pretpostavljenog emocionalnog doživljaja kada je logika prostornih odnosa narušena. Riječ je o svojevrsnim dnevničkim zapisima boravka ili bijega u prirodu, a nastali su u bližoj okolici, na planinama: Biokovu, Mosoru, Kozjaku, Perunu ili uz rijeke Cetinu i Sutinu. Autorica nadalje upućuje: Za njima posežem kao za mjestima univerzalne tišine i smiraja. Njegujući tako trenutke kada uronjena u bezvremenski prostor svaka riječ i misao postaje suvišna. Maja u prirodi pronalazi red i utočište, prisvajajući ga duhom i bilježeći kamerom. Motive kasnije računalno obrađuje, zadržavajući, produžavajući i razvijajući tako stečeno nutarnje stanje,  preoblikujući i povezujući isječke fotografija u nove slike, u predloške za buduće grafike.

Formatom najveći rad "Mošnica", fotogravura  dimenzija 150 x 300 cm zamišljen je kao središnji izložbeni rad, a prikazuje isječak prirodnog krajolika  mediteranske hrastove šume i niskog samoniklog bilja. Slika krajolika izgleda cjelovito i  prirodno te je nemoguće  zamijetiti da se  radi o povezivanju  fotografskih isječaka u cjelinu..."

Ono što Maju u njezinu stvaralaštvu vodi, osim kreativne nužnosti imanentne umjetnicima, svojevrsna je težnja za mentalnom i emocionalnom purifikacijom kao odgovor na  osobnu, ali i opću zasićenost kaotičnom stvarnošću opterećenoj nepotrebnim stvarima, suvišnim podražajima i površnošću. U prirodi, u njezinim još netaknutim segmentima, u golu kamenu, u krajolicima koji obiluju vegetacijom, u "šutnji" Maja nalazi ono posebno Mjesto koje iscjeljuje i pročišćava, stimulira um i potiče je na pitanja i umovanja, utiskujući se u nutrinu i  otiskujući se nakon niza kreativnih i tehnoloških postupaka na papir. Zanima je segment stvaranja psihološkog odmaka u prostoru, odnosno mehanizmi  pomoću kojih kreiramo mentalna utočišta i uvjete za stvaranje osjećaja ugode ili ispražnjenosti. Ne radi se tu o eskapizmu, bježaniji od života, nego o aktivnim emocionalnim, duhovnim i misaonim procesima, o čežnji za dubokom samoispunjujućom tišinom.

Majine grafike na likovno - vizualnoj razini daju upravo takav doživljaj pomatraču: kontemplativan, postojan, čvrst i pročišćen. Kombinacija tehnike fotogravure kojom postiže najfinije nijanse sivih tonova, uz reservaš, akvatintu i bakropis autorica postiže dobro promišljen i tehnički dotjeran rezultat. Isječci  planinskih grebena lišenih boje skladno ukomponirani s isječcima mrežastih struktura sličnih isušenoj, ispucaloj zemlji, podsjećaju na nužnost ogoljenosti (biti sposoban vidjeti  sebe u svjetlu istine) i "suhoće" ( "pustinja", duhovna praznina, bol duše  ) kao preduvjeta za spoznaju i rast. Te mrežaste strukture i strukture golih stijena, grebena, povezuju, u njih zadiru i okružuju  bijela polja nepravilnih  forma, metaforički zajedno čine sliku nužnosti, formulu za ponovno rađanje, za zrelost i istinski život u slobodi. Majine grafike ne gode samo oku nego bude misli i srce. 

(iz teksta Mirele Vujević Duvnjak)

Maja Zemunik  rodila se 1982. u Splitu.

Na Umjetničkoj akademiji u Splitu diplomirala je 2010. godine, smjer Likovna umjetnost i likovna kultura, te stekla zvanje magistrice obrazovanja, likovne umjetnosti i likovne kulture. Radi kao profesorica na kolegijima grafike na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Hrvatska. Trenutno je pročelnica Odsjeka za likovnu kulturu i likovnu umjetnost na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Za svoj znanstveni rad nagrađena je s dvije Rektorove nagrade 2008. i 2009. te Nagradom Umjetničke akademije 2010. godine. Nagrađivana je i za svoj likovni rad na izložbama grafike: GraficaRi, Rijeka, Hrvatska 2013.; Trijenale hrvatske grafike, 2016.; Nagrada za najbolji rad na JIMB, Jogja Mini Print Biennale, Yogyakarta, Indonezija, 2018.; pohvala žirija, Treće međunarodno bijenale mini grafike, Laguna Paiva, Santa Fe, Argentina, 2018.; nagrada Zlatna igla, Bijenale grafike – Suha igla, Užice, Srbija, 2021. i Posebna nagrada žirija, 10. međunarodno grafičko trijenale – IGT Bitola, Bitola, Makedonija, 2021.

Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika – HULU, Split. 

Izložba ostaje otvorena do 27. 6. 2024.