Novosti...

Muzej grada Kaštela s ponosom predstavlja jednu od najvećih hrvatskih slikarica, snažne umjetničke poetike, crtačke virtuoznosti, duboke misaonosti i osjećajnosti, NIVES KAVURIĆ –KURTOVIĆ (1938. – 2016.).
Da bismo barem djelomično sagledali moduse i etape umjetničke ostavštine Nives Kavurić-Kurtović, odabrali smo slike i prostirke nastale između 1966. i 2009./10. Najranije odabrane slike nastale su nakon "mračne faze", u drugoj polovini 60 –ih i u 70 –im godinama 20. stoljeća kada kolorit postupno oživljuje u intenzivnim i u nježnim pastelnim nijansama, svjetlo rasvjetljava prostor slike a crtež se afirmira u meditativnoj gesti tijela. Druga su cjelina platnene prostirke, stjegovi njezina intimnog teatra, koje su nastajale tijekom gotovo dvaju desetljeća. One u svojoj formi sadrže obredne, arhaične asocijacije, a sadržajno to su uvijek univerzalna i osobna značenja, slojevita, rafinirana i bez iznimke zagonetna. Treću cjelinu izložbe čini nekoliko slika intenzivne kromatike i gestualnosti nastalih između 2005. - 2009./10.

Izložba IZ MRAKA OZARENOSTI, udahni, nadahni će biti otvorena 30. 7. 2020. u 20:30 sati, a trajati će do 27. rujna 2020.

Kustosica izložbe je Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica .

NIVES KAVURIĆ - KURTOVIĆ prva je žena nastavnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je od 1986. godine bila u statusu docentice, od 1990. godine postaje redovita profesorica a 2007. godine prva stječe počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Izabrana je za redovitu članicu HAZU-a 1997. i tako je postala i prva slikarica akademkinja. Uz bogat slikarski i crtački opus bavila se grafikom i grafičkim ilustracijama. Studijski je boravila i izlagala diljem svijeta. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlagala je na oko stopedeset samostalnih i oko tisuću grupnih izložaba. Djela joj se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu pa i u umjetničkoj zbirci Europskog parlamenta u Bruxellesu.