Novosti...

Noć muzeja 2021. – Muzej grada Kaštela

Muzej grada Kaštela u ovogodišnjoj, 16. po redu Noći muzeja predstaviti će virtualno publici u prostoru Muzeja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću izložbe „Povismo i sukno – evo nas doma!“, izložbu skulptura akademskog kipara Vena Jerkovića te virtualnu izložbu „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela 2009. – 2021.“. U prostoru Muzeja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu biti će postavljena izložba Arheološkog muzeja Zadar „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“. Izložbe će se moći pratiti kroz virtualna vodstva na YouTube kanalu Muzeja grada Kaštela.


 

IZLOŽBA: „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela“ virtualna je šetnja fototekom Muzeja kroz izložbe, pedagoške radionice, predavanja te druženja uz koncerte, predstave, igre … održane tijekom Noći muzeja u Muzeju grada Kaštela od 2009. do 2021. godine. Autorica je dokumentaristica Helena Martinac.

Glazba: Tvrtko Stijena Sekstet
Videomiks: Dominik ŽanićIZLOŽBA: Čovjek i more – Ribolov u antici

Autorica: Dušanka Romanović, viša kustosica


Izložba pod naslovom „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ zamišljena je kao manja izložba koja će publici prikazati ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.). Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani. Posjetitelji će se također upoznati s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more, upoznat će se i s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanima uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).
Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar, i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici. Izložba obuhvaća 7 izložbenih panoa na forexu i nekoliko vitrina s izloženom arheološkom građom i replikama ribarskog alata i pribora (mreža za bacanje, mreža potegača, ribarski štap i sl.), ukupno 119 izložaka. Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline (Ribolov u antici, More i mitologija, Ribarski alat i pribor, Morski resursi). Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku na 112 stranica.


Virtualno vodstvo kroz izložbu Vena Jerkovića

Kaštelanski kipar Veno Jerković predstavljen je u Muzeju grada Kaštela ciklusom skulptura od reciklirane opeke nastalih između 2014. – 2020. Pronađene fragmente kipar prilagođava i vješto povezuje u cjeline bez vidljiva spoja u skulpture komornih dimenzija. Čistoća redukcije oblicima daje monumentalnost a blagi prijelazi i nepravilnosti arhaičnu toplinu.

Autorica izložbe je Mirela Duvnjak Vujević.IZLOŽBA: „POVISMO I SUKNO – EVO NAS DOMA!“
nadovezuje na izložbu „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“, realiziranu 2015. godine kao rezultat višegodišnje suradnje Etnografskog muzeja Split i Muzeja grada Kaštela. Izložba je monografski prikaz tradicijskog odijevanja na prostoru Grada Kaštela, a prati je i virtualni prikaz.


Autorice izložbe su Sanja Acalija (MGK) i Sanja Ivančić (EMS).