Novosti...

Izložba: AKVIZICIJE MUZEJA GRADA KAŠTELA – obitelj Šoulavy


Izložba je nastala sedam godina nakon što su Muzej Grada Kaštela i Turistička zajednica Grada Kaštela 2009. godine obilježili 100. godišnjicu kaštelanskoga organiziranog turizma kad je češki liječnik Henrik Šoulavy 1909. godine u Kaštel Lukšiću otvorio prvi pansion za strance.

Potaknuti količinom sakupljenih predmeta koji se čuvaju u muzejskim zbirkama i koji su vezani za povijest kaštelanskog turizma i njegovog začetnika dr. Henrika Šoulavya, izloženi su predmeti iz Pansiona - dnevni boravak s početka 20. stoljeća, upotrebni predmeti, pribor za jelo, ljekarnički pribor, flauta, stare razglednice i fotografije, pisma, posjetnice,....

Izložba akvizicija (sakupljenih predmeta) prigoda je da se ukazaže na ulogu muzeja u društvu, prikažu predmeti iz muzejskoga fundusa te istakne primarni muzejski zadatak – prikupljanje, čuvanje i prezentiranje građe. Izložba se otvara u vrijeme turističke sezone u cilju poboljšanja turističke ponude u Gradu.


Henrik (Henrich, Jindrich) Šoulavy rođen je 27. prosinca 1878. godine u gradu Sušice u Češkoj. Studij medicine završio je u Krakowu, diplomirao je u Pragu 1905. godine. Bio je vojni liječnik Austro-Ugarske Monarhije u Sarajevu odakle je posjećivao Split, Kaštela i Trogir. Kao ljubitelja prirode, oduševila ga je ljepota ovog kraja pa je 1908. godine zajedno sa roditeljima i dvije sestre doselio u Kaštela. Iznajmio je prostor u kaštelu Rušinić (Rossani), gdje je otvorio ambulantu i ljekarnu te ugošćavao svoje prijatelje i rodbinu iz Češke, Poljske, Austrije,... Već tada se iz Kaštela u Europu odašilju razglednice zadovoljnih gostiju. Od 1909. godine živi u vlastitoj kući u Kaštel Lukšiću. Od tadašnjih vlasnika, obitelji konta Lamberta Cambia kupio je kaštel sa perivojem koji je 1590. godine sagradila splitska plemićka obitelj Tartalja (Tartaglia). Nakon izgradnje kaštela uokolo je formiran i park koji je dr. Šoulavy produžio do plaže. Kaštel je još u 19. stoljeću nadograđen na zapadnom dijelu i preuređen u secesijskom stilu. U njemu je Šoulavy otvario prvi turistički pansion za redovite goste s nazivom „Pansion dr. Šoulavy“. Taj događaj smatramo početkom „organiziranog turizma“ u Kaštelima. U pansionu je u 19 godina djelovanja ostvareno više od 50 000 noćenja.


Dr Henrik Šoulavy u Kaštelima je poznat i kao društvenjak i ugledni mještanin. Uz privatnu ambulantu s ljekarnom u Kaštel Lukšiću, u Sućurcu je djelovao kao općinski liječnik. K njemu su se dolazili liječiti i mještani Donjih Kaštela. Tijekom Prvog svjetskoga rata radio je kao liječnik za ranjenike i stanovništvo Herceg Novoga u Crnoj Gori za što je bio i odlikovan. Surađivao je i družio se s mnogim uglednicima, svojim istomišljenicima, među kojima su arheolozi don Frane Bulić, Ante Grgin... Borio se za zaštitu okoliša od zagađenja izgradnjom tvornica, podupirao je sportska i glazbena društva. U Češkoj je kupovao instrumente za mjesnu limenu glazbu „Biranj“ zbog čega je postao njezin predsjednik i doživotni počasni član.


Otvaranje prvog pansiona potaknulo je i druge Kaštelane pa je u prvoj polovici 20. Stoljeća u Kaštelima egzistiralo dvadesetak privatnih pansiona uz koja se počinju otvarati i radnička odmarališta. Prvi hotel „Palace“ otvara 1928. godine dr. Petar Kamber koji je dugo bio najreprezentativniji turistički objekt u Kaštelima. U to vrijeme, vlasnici bolje opremljenih kuća omogućavaju smještaj turistima. U Donjim Kaštelima se 1936. godine osniva „Općinsko kupališno povjerenstvo“, uređuju se plaže i brine se o čistoći mjesta. Nakon Drugog svjetskog rata turizam je intenzivniji. Godine 1948. proširen je hotel „Palace“, osniva se ugostiteljsko poduzeće „Kozjak“, 1955. godine formirano je hotelsko-ugostiteljsko poduzeće „Kaštelanska Rivijera“, formiraju se i turistička društva i Turistički savez općine Kaštela. Gradi se restoran „Plavi jadran“ i novi hotel „Resnik“. Turistički kapaciteti Kaštelanske rivijere potpuno su popunjeni od 1965.-1985. godine.

Autorica: Sanja Acalija


Izložba je otvorena od 19. lipnja 2016. do 28. listopada 2016. godine

 

 • Foto 1
 • Foto 2
 • Foto 3
 • Foto 4
 • Foto 5
 • Foto 6
 • Foto 7
 • Foto 8
 • Foto 9
 • Foto 10
 • Foto 11