Novosti...

  U Muzeju grada Kaštela, u prostoru Nadbiskupskog kaštela u Kaštel Sućuracu, održana je edukativna radionica naziva "Sveti Juraj - Zeleni vitez". 
  Radionicu za treći razred OŠ Kneza Mislava, koja je održana  na Dan planeta Zemlje, a uoči blagdana svetoga Jurja, zaštitnika Kaštel Sućurca - 22. travnja, vodila je kustosica Ada Danek s učiteljicom Davorkom Strize i učiteljicom - pripravnicom Anom Elez.
  Već je sama činjenica da se o svetom Jurju sačuvao spomen kroz dugi niz stoljeća važna i vrijedna poštovanja. Tako npr. znamo da je sv. Juraj bio rimski časnik koji je umro mučeničkom smrću za vrijeme Dioklecijanova progona 303. g., kada su ga, zbog nepriznavanja poganskih bogova, osudili na smrt.
  Od VI. se stoljeća govori o njegovoj mučeničkoj smrti i čudesima koja su se dogodila po zagovoru svetog Jure, dok od XII. stoljeća datira legenda o svetome Juri koji kopljem probada zmaja koji simbolizira poganstvo, zlo. 
  Štuju ga i katolici, i pravoslavci, i muslimani, a posebno ga štuju Romi. Njemu su posvećene mnoge crkve i mnoga mjesta. 
  Svetome Jurju narod se preporuča za zaštitu od zmija, bolesti s jakim grčevima, vrućice, padavice, kuge, a djevojke i žene svetoga Juru štuju kao zaštitnika od napasnika. Zaštitinik je i vojnika, ratara, pastira, stoke, zemlje, usjeva... 
  Jurjevo znači svršetak zime i početak novoga, ljepšega vremena, a taj dan započinje i nova gospodarska godina.

 

 • Foto 1
 • Foto 2
 • Foto 3
 • Foto 4