Novosti...

IZBOR IZ ZBIRKA MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI MUZEJA GRADA

Ostavština kaštelanskoga kipara iz prve polovice 20. stoljeća Marina Studina bila je poticaj za utemeljenje prve muzejske ustanove u Kaštelima, Galerije Studin. Galerija je osnovana 1988. godine a sljedeće 1989. godine započela je njezina izložbena aktivnost. Vrlo brzo se realizirala inicijativa za  muzealizacijom cjelovite kaštelanske baštine te se 1991. osnovao Zavičajni muzej Kaštela, složeniji tip baštinske ustanove čiji je dio bila Galerija Studin. Nakon što je Općina Kaštela preustrojena u Grad Kaštela  Muzej je preregistriran u Muzej grada Kaštela 1999. godine. Iz kule Ćipiko u Kaštel Novome 2001. godine Muzej je preseljen u obnovljeni kaštel Vitturi u Kaštel Lukšiću.


Otkupima,  donacijama i pohranom prikupljaju se slike,  skulpture,  fotografije i umjetničke instalacije  te se stvaraju zbirke umjetničke produkcije od drugoga desetljeća 20. st. do danas. Dragocjen je doprinos Zbirka "Maestral" formirana od odabranih djela prikupljenih tijekom niza godina održavanja ljetnih likovnih kolonija Dječjeg doma "Maestral",  Podružnice Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću. Zbirka je u statusu  zbirke u pohrani.


Nakon više od tri i pol desetljeća oslobađanjem i prilagodbom prostora na prvome katu kaštela Vitturi umjetničke su zbirke iz fundusa Muzeja  prvi put dobile priliku za kontinuiranu prezentaciju. Iako je riječ o malom prostoru od svega 50,5 m² , ostvareni su ciljevi o stalnoj dostupnosti zbirka, što će pridonijeti podizanju razine vizualne kulture i drugim kulturnim, edukativnim i odgojnim vrijednostima. Izložba je zamišljena kao  promjenjiva, kako je to uobičajeno u novije vrijeme u umjetničkim muzejima, naročito u onima koji prezentiraju suvremenu umjetnost koja je i sama po svojoj prirodi dinamična i raznolika.  Ovakav koncept omogućuje kreativna rješenja i  raznolike odgovore na suvremene teme i zahtjeve utkane u poslanje muzejske ustanove, a postav će uvijek biti svjež i drugačiji te će motivirati posjetitelje i zaljubljenike u umjetnost da se vraćaju.


Umjetnine odražavaju pluralizam baštinjen na teorijskim i umjetničkim praksama 20. st. i  sadržavaju uglavnom artefakte tradicijski shvaćenih  umjetničkih  forma, štafelajne slike u širem smislu i skulpture sa svojim likovnim, prostornim, estetskim i duhovnim svojstvima. Pluralizam je to figurativnih i apstraktnih izričaja utemeljenih na ekspresionizmu, konstruktivizmu, nadrealnim i metafizičkim tendencijama, enformelu, konceptualnom likovnom mišljenju, lirskom i naivnom stvaralaštvu, minimalizmu i drugim  izričajima često hibridnima  i teško svedivim na jednoznačnu terminologiju.


Muzej grada Kaštela čuva segmente prošle i recentne umjetničke baštine i mali promjenjivi dinamični likovni postav, koji će se razvijati i osuvremenjivati muzeografskim pomagalima, važan je za edukaciju publike, za pobuđivanje refleksija kao uvjeta promišljanja i interesa za umjetnost i za sam život, ispod i iznad njegove površine. Umjetnost je već brojno puta pokazala i dokazala da donosi različite blagodati društvu koji joj da prigodu.


Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica

  • Foto 1
  • Foto 2
  • Foto 3
  • Foto 4
  • Foto 5
  • Foto 6
  • Foto 7
  • Foto 8